Leukemia akute e mieloidit: Ajo që duhet të dini

blogLeukemia akute e mieloidit: Ajo që duhet të dini

Leukemia akute e mieloidit: Ajo që duhet të dini

Leukemia akute e mieloidit: Ajo që duhet të dini

Leucemia akute mieloide (AML) është një lloj kanceri i qelizave të gjakut. Ajo zhvillohet shpejt dhe mund të ketë efekte serioze në trup. Sidoqoftë, trajtimet janë të disponueshme, dhe ato mund ta dërgojnë kancerin në falje. Ata gjithashtu parashikojnë që 10.920 njerëz do të vdesin nga sëmundja. Mosha mesatare në diagnozë është 68 vjet.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të AML, dhe disa janë më agresive se të tjerët. zhvillohet kur qeliza të caktuara në trup riprodhohen pa faktorët e zakonshëm kontrollues. Këto quhen shpërthime. Ata mbledhin qelizat e dobishme, duke çuar në një sërë simptomash dhe komplikimesh. Në një person me leuçemi akute, shpërthimet mbledhin qelizat e shëndetshme më shpejt sesa në një person me leuçemi kronike. shpërthime në gjak. Zakonisht, që një mjek të diagnostikojë AML, gjaku ose palca e personit duhet të përmbajë të paktën 20% shpërthime. gjak.

Simptoma të tjera, të tilla si mavijosje dhe gjakderdhje, vijnë nga komplikimet që rrjedhin nga ndryshimet në numërimin e qelizave të gjakut. >

 • Djersitja më shumë se zakonisht
 • Pallor
 • Lëkura që bruizon me lehtësi
 • Një ethe
 • Nyjet limfatike të fryrë (gjëndrat)
 • Infeksione më të shpeshta se zakonisht
 • dhimbje në nyje dhe ndoshta kockat
 • gjakderdhje të rregullt të pashpjegueshme, mbase nga hunda ose mishrat e dhëmbëve
 • Pika të vogla të kuqe nën lëkurë për shkak të gjakderdhjes
 • Humbja e oreksit dhe humbja e peshës
 • Abdomi dhimbje nal, për shkak të ënjtjes në mëlçi, shpretkë, ose të dy
 • konfuzion
 • Fjala e ngadaltë
 • ndërsa AML përhapet në organet e tjera, a Një gamë e gjerë e simptomave mund të zhvillohen. Nëse qelizat e shpërthimit hyjnë në sistemin nervor qendror, për shembull, personi mund të pësojë dhimbje koke, vizion të paqartë, marramendje, konfiskime dhe të vjella.

  AML është një kancer me rritje të shpejtë. Kushdo që vëren simptoma të pazakonta duhet të shohë një mjek pa vonesë. Sa më shpejt që një person të fillojë trajtimin, aq më mirë gjasat që do të jenë efektive. Sidoqoftë, ka prova që ekspozimi ndaj toksinave të caktuara mjedisore mund të rrisë rrezikun. .

  Rrallë, njerëzit që kanë pasur terapi rrezatimi për kancer vazhdojnë të zhvillojnë leuçeminë. Në këtë rast, leuçemia është një kancer sekondar.

  Burimet e tjera të rrezatimit mund të jenë të dëmshme. Një studim i botuar në Lancet në 1999 zbuloi se pilotët me mbi 5,000 orë kohë fluturimi mund të ekspozohen money amulet ku te blej ndaj rrezatimit të mjaftueshëm për të rritur rrezikun e tyre nga AML.

  Kjo është për shkak se fluturimi merr një person më afër diellit.

  benzeni

  Ekspozimi ndaj benzenit mund të rrisë rrezikun e kushteve shëndetësore që mund të bëhen kanceroze në një fazë të mëvonshme.

  Benzeni është një përbërës i naftës së papërpunuar dhe benzinës . Alsoshtë gjithashtu i pranishëm në ngjitje shtëpiake, produkte pastrimi, tym duhan, benzinë dhe produkte të zhveshjes së bojës, ndër të tjera. dhe shumë produkte të tjera mund të kenë një rrezik të shtuar të ekspozimit ndaj benzenit. > Marrja e produkteve të lidhura me benzenin në lëkurë

 • derdhja e produkteve të lidhura me benzenin në tokë
 • pirja e duhanit

  Njerëzit që pinë duhan duket se kanë një rrezik më i lartë i AML. Kjo mund të jetë për shkak se benzeni është i pranishëm në tymin e cigareve.

  Pirja e duhanit mund të ndikojë në trup në shumë mënyra. Mësoni më shumë këtu. > Rreziku. ul> Ata do të rekomandojnë teste të palcës së gjakut dhe kockave. disa lëng të palcës kockore.

  Një biopsi përfshin përdorimin e një gjilpërë më të madhe për të hequr një pjesë të vogël të kockave dhe palcës. S tregojnë se AML ka arritur në tru, mjeku mund të përdorë një birë lumbare për të nxjerrë një lëng kurrizor për provë. UL>

 • Çfarë lloji të leukemisë është i pranishëm
 • Përqindja e qelizave të shpërthimit në trup
 • Cilin organe ndikon në
 • një mjek do të diagnostikojë AML nëse testet tregojnë se ose:

  • 20% ose më shumë nga palca e eshtrave ose gjaku përbëhet nga shpërthime
  • Ka karakteristika gjenetike që ndodhin vetëm te njerëzit me AML
  • Terapia e rrezatimit
  • Terapia e qelizave burimore, e njohur gjithashtu si transplantimi i palcës së eshtrave

  Trajtimi synon të zvogëlojë numrin e shpërthimit në palcën e eshtrave në nën 5%. >

  Kimioterapia është trajtimi kryesor. Ai përfshin përdorimin e ilaçeve të fuqishme për të vrarë qelizat e kancerit në të gjithë trupin. Sidoqoftë, mund të shkaktojë efekte të rënda anësore. Mjeku mund ta rekomandojë këtë për të ndihmuar një person të tolerojë një dozë më të lartë të kimioterapisë. Bllokimi i këtyre proteinave mund të ndihmojë në parandalimin ose vonimin e rritjes. Një mjek mund ta rekomandojë këtë trajtim në vend të kimioterapisë ose krahas tij.

  Terapia e rrezatimit mund të ndihmojë disa njerëz me AML. Mund të ndihmojë në uljen e dhimbjes së kockave, për shembull, nëse kimioterapia nuk ka qenë efektive.

  Kur nivelet e shpërthimit kanë rënë nën 5%, kanceri është në falje. Në rreth dy të tretat e njerëzve që kanë kimioterapi induksioni për AML, ajo do të shkojë në falje. "Kimioterapia e induksionit" është termi për kimioterapi që synon të shkaktojë falje.

  AML do të shkojë në falje afatgjatë, dhe ndoshta gjatë gjithë jetës, deri në 50% të njerëzve që kanë sëmundje.

  këtu, mësoni më shumë rreth kimioterapisë. -Up

  AML jo gjithmonë largohet plotësisht. Kur të kthehet pasi të jetë në falje, kjo quhet përsëritje. AML zakonisht nuk përsëritet pasi të ketë qenë në falje për disa vjet.

  Kushdo që ka pasur leuçemi do të vazhdojë të vizitojë mjekun e tyre për teste.

  • Shenjat e përsëritjes
  • Efektet anësore që vazhdojnë pas trajtimit

  Pas trajtimit me kimioterapinë, një person mund të ketë një imun të dobësuar rëndë sistem. Kjo çon në një rrezik të lartë të infeksioneve, dhe mjeku mund të përshkruajë antibiotikë për të trajtuar çdo infeksion që zhvillohet. Të tjerët mund të jetojnë për shumë vite me kronik – ose afatgjatë – aml.

  Kushdo që ka AML duhet të marrë pjesë Ndihmoni gjithashtu:

  • Të kesh një dietë të shëndetshme
  • Ushtrimi, kur është e mundur
  • Marrja e mjaftueshme e pushimit
  • Shmangia e pirjes së duhanit

  Shumë njerëz që jetojnë me kancer përjetojnë depresion dhe ankth. Një mjek mund të jetë në gjendje të rekomandojë një grup mbështetës ose këshilltar që mund të ndihmojë.

  Flisni me mjekun para se të bëni ndonjë mënyrë jetese ose ndryshime dietike, pasi disa ndryshime mund të mos jenë të shëndetshme për një person me AML.

  AML mund të jetë kërcënues për jetën, por trajtimi shpesh mund të arrijë falje, e cila mund të jetë e përhershme. kanë afërsisht një shans 24% për të mbijetuar për 5 vjet ose më gjatë.

  për ata më të rinj se 20, rreth 67% ka të ngjarë të jetojnë për të paktën 5 vjet të tjerë. Kjo varet nga shumë faktorë, përfshirë moshën e personit, shëndetin e përgjithshëm dhe qasjen në trajtim. Njerëzit që kanë sigurim shëndetësor duhet të kontrollojnë nëse politika e tyre mbulon trajtimin e kancerit. Nëse ndodh, ajo duhet të mbulojë trajtimin për leuceminë, përfshirë Aml.

  Mjekët nuk e dinë pse zhvillohet AML, kështu që nuk është e mundur ta parandaloni atë. Minimizimi i ekspozimit ndaj rrezatimit, kur është e mundur

 • Marrja e masave paraprake kur merreni me benzen dhe produkte të lidhura
 • Shmangia e pirjes së duhanit
 • Njerëzit me punë që rrisin rrezikun e tyre e rrezatimit ose ekspozimit të benzenit duhet të sigurojë që ato të ndjekin udhëzimet e shëndetit dhe sigurisë. Apo do të kenë gjithmonë probleme, për shembull, me sistemin e tyre imunitar? Zakonisht, njerëzit vijojnë me mjekun e tyre të kancerit çdo muaj për vitet e para pasi të kalojnë në falje për t’u siguruar që nuk ka përsëritje.

  Nëse ende qëndroni në falje pas disa vitesh, do t’ju duhet Ndiqni më rrallë, por të paktën një herë në vit. Ju nuk do të keni probleme me sistemin tuaj imunitar nëse nuk keni një përsëritje të AML.

  Gjithashtu, disa njerëz zhvillojnë efekte anësore të kimioterapisë. Disa efekte anësore largohen, por të tjerët mund të zgjasin shumë. Ju duhet të diskutoni efektet tuaja anësore me mjekun tuaj të kancerit.

  Përgjigjet paraqesin mendimet e ekspertëve tanë mjekësorë. E gjithë përmbajtja është rreptësisht informuese dhe nuk duhet të konsiderohet këshilla mjekësore.



  Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.